• Persoonlijke begeleiding
  • Snel je sportdoelen behalen
  • Vrijblijvend kennismaken

3 reden waarom slaap belangrijk is als je wilt afvallen

Druk leven? Wij hebben de oplossing.

‘Als je minder slaapt word je dikker.’

Dit klinkt misschien heel raar. En er is natuurlijk niets mis met wat aankomen. Als je echter als doelstelling hebt om af te vallen of op gewicht te blijven dan is het goed om ook op je slaap te letten. Je hebt vast weleens gehoord dat voeding 70% van je resultaat is en sporten 30%. Maar ook slaap heeft een grote invloed op je lichaamssamenstelling. Slaap kun je zien als de fundering van je resultaat. Zonder een goede fundering zal het resultaat achter blijven.

Lees hier hoe je door simpelweg elke nacht voldoende uren te slapen (7-9 uur) een flinke stap dichterbij je doelstelling komt.

1. Je gaat meer eten.


Je hongergevoel en verzadigdheidsgevoel wordt gereguleerd door twee hormonen in je lichaam. Leptine en ghreline. Leptine zendt het signaal uit dat je vol zit. Heb je veel leptine in je bloed dan heb je geen honger.
Ghreline brengt juist een hevig hongergevoel teweeg. Neemt je ghreline toe dan neemt je behoeft naar eten ook toe.

Als één van de twee hormonen uit balans zijn kan het gevolg zijn dat je meer gaat eten en dus aankomt. Slaap heeft een grote invloed op de balans van deze twee hormonen. Door slaaptekort verminderd de hoeveelheid leptine in je bloed en vergroot de hoeveelheid ghreline in je bloed. Dus je krijgt minder gevoel dat je vol zit en je vergroot het gevoel dat je honger hebt. Dit zorgt ervoor dat je meer gaat eten. Je verliest hierdoor de controle over je eetlust.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de disbalans al merkbaar is na 2 nachten van 5-6 uur slapen. In de huidige maatschappij is 6 uur slaap veel voorkomend. Onderzoekers hebben ontdekt dat een persoon gemiddeld 300 calorieën per dag extra eet zodra iemand 5-6 uur slaapt. Eet je elke dag 300 calorieën meer dan je nodig hebt dan kom je in een jaar 5-7 kilo aan. Niet handig als je wilt afvallen.

2. Je eet meer zoetigheid, suikers.


Aankomen door te weinig slapen heeft niet alleen het effect dat je meer gaat eten. Het heeft ook effect op wat je eet.

Tijdens je slaap herstelt je lichaam. Hierdoor kun je de volgende dag weer fris de dag beginnen. Je lichaam is goed hersteld zodat je alle inspanningen aan kan en je kunt betere keuzes maken doordat je brein uitgerust is. Heb je slaaptekort dan is het lastiger om verstandige keuzes te maken. Ook keuzes op het gebied van voeding.

Bij een korte nachtrust zijn we eerder geneigd om zoete producten te kiezen boven gezonde producten. Producten zoals koekjes, snoep en chips geven kortdurende energie maar zijn hoog in calorieën. Je hersenen kunnen tijdens een korte nachtrust niet voldoende herstellen. Voornamelijk het gebied in de prefrontale cortex waarmee we verstandige keuzes en afwegingen maken, is door slaaptekort op non-actief gezet. Zonder de controle en overweging om de juiste keuzes te maken zal je eerder geneigd zijn om suikerrijk en calorierijke producten te kiezen. Hierdoor krijg je kort een energie boost maar krijg je tegelijk ook meer calorieën binnen dan je wilt.

Naast dat je meer gaat eten door te weinig slaap, eet je ook nog eens producten die hoog in calorieën zijn. Ook dit zorgt er weer voor dat je meer calorieën binnen krijgt dan je wilt.

3. Je verliest spieren i.p.v. vet.

Wil je graag afvallen of strakker en gespierder worden? Ook dan is het belangrijk om voldoende te slapen. Slaap je 5-6 uur per nacht en volg je een streng dieet dan verlies je voornamelijk spiermassa i.p.v. vetmassa. Als je niet genoeg slaapt dan zal je lichaam minder snel vetmassa afstaan. Hierdoor zal je eerder spieren kwijtraken.

Bij het afvallen wil je voornamelijk vet kwijtraken en je spieren behouden. Slaap je structureel tussen de 7-9 uur dan zal je strakker en gespierder worden.

Voldoende slaap helpt je op gewicht te blijven. Voldoende slaap zorgt ervoor dat je impulscontrole weer wordt ingeschakeld. Je krijgt weer een rem op te veel eten. Wil je graag afvallen of strakker en gespierder worden? Zorg ervoor dat je fundering goed is. Werk eraan om goed en voldoende te slapen per nacht. Hierdoor vergroot je de kans om met succes je doelstelling te behalen. Je lichaam herstelt zich ook beter waardoor je meer energie hebt om meer te bewegen.

Wil je meer weten over een goede nachtrust? Check mijn eerdere blog hierover.
Check het boek van Matthew Walker, Slaap. Bestel hier.

Gratis proeftraining

Wat je hier leest is een stuk tekst dat wij hebben geschreven om je een beter gevoel te geven hoe je website of webshop eruit komt te zien met tekst. Deze tekst halen wij natuurlijk weg wanneer je jouw definitieve tekst hebt aangeleverd. Tot die tijd laten we dit staan zodat je een beetje een idee hebt hoeveel woorden hier moeten komen.

Elevate Lifestyle uitproberen? Vraag nu vrijblijvend een proeftraining aan!