• Persoonlijke begeleiding
  • Snel je sportdoelen behalen
  • Vrijblijvend kennismaken

Beheers je eetgedrag in de avonduren

Druk leven? Wij hebben de oplossing.

Merk je dat je ’s avonds teveel eet? Of merk je dat je ’s avonds veel snackt terwijl je geen honger hebt? Ongecontroleerd eten in de avonduren kan ervoor zorgen dat je teveel calorieën binnen krijgt. Veel mensen eten vaak laat en dan ook nog teveel, deze gewoonte kan voor overgewicht zorgen. Zou jij graag willen leren hoe je ervoor kan zorgen dat je niet teveel eet, en ook niet meer snackt ’s avonds?

Identificeer de reden 

Laten we beginnen met het identificeren van de reden waarom je de behoefte hebt om ’s avonds nog te eten. Kan het wellicht zo zijn dat je gedurende de dag te weinig eet? Als dit zo is, dan is het verstandig om overdag meer te eten zodat je ‘s avonds minder honger hebt. Een andere reden zou kunnen zijn, dat je eet uit verveling. Maak jezelf in zo’n geval nuttig of doe iets dat je leuk vindt. Een andere reden is voor veel mensen het emotionele eten. Als je verdrietig, boos, gefrustreerd of gestrest bent, kan dat een reden zijn waarom je vindt dat je die chocolade bijvoorbeeld wel hebt verdiend. In extreme gevallen kan het snacken in de avond ook veroorzaakt worden door een eetstoornis, als je vermoedens hebt dat dit misschien het geval kan zijn, zoek dan zo snel mogelijk hulp. 

Wat zijn jouw triggers 

Nu dat we de redenen geïdentificeerd hebben, wat denk jij dat de reden is dat deze eetgewoonte triggert? Kun je een patroon vinden of een aanleiding waarom je ’s avonds laat nog eet? Als je merkt dat je ’s avonds weer aan het eten bent, vraag jezelf dan af waarom je aan het eten bent? Onthoud wat voor jou de belangrijkste aanleiding is voor het late eten of de reden dat je aan het eten bent, zodat je dit gedrag kunt herkennen en er iets aan kunt doen. 

Creëer een routine om het late eten te controleren. Plan vaste eettijden. Zorg ervoor dat je overdag genoeg gezonde snacks en eten binnen krijgt, zodat je ’s avonds minder trek hebt. Maaltijdplanning kan ervoor zorgen dat je gezondere keuzes maakt, omdat je niet impulsief eet. De hoeveelheid eten om je honger te kunnen controleren is per persoon verschillend. Als je heel erg honger hebt, ben je eerder geneigd om niet zulke gezonde keuzes te maken en de hoge calorierijke snacks te pakken. Klinkt dit bekend? Als je gevoelig bent om ’s avonds lekkere dingen te snacken, zorg er dan voor dat je die niet in huis hebt.

Zorg ervoor dat je gezonde snacks beschikbaar hebt als je trek krijgt, zoals fruit of yoghurt met kaneel. Het is ook een goed idee om je slaapritme bij te houden. Slecht slapen wordt ook gelinkt aan teveel willen eten. Genoeg slapen en gezonde dingen eten overdag kunnen ervoor zorgen dat je niet teveel eet en zo een gezond lichaamsgewicht zult hebben. 

Relax je lichaam en geest 

Veel mensen eten teveel doordat ze gestrest zijn. Ze gebruiken voedsel om hun emoties te managen. Als het merkt dat je nerveus of gestrest bent, probeer dan een andere manier te vinden om je negatieve gevoelens kwijt te raken. Er zijn verschillende ontspanningstechnieken, zoals meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen, bewegen of stretchen. Je kunt natuurlijk ook altijd professionele hulp zoeken. Als je een goed sociaal netwerk hebt van mensen die je steunen en motiveren, is het makkelijker om die negatieve emoties kwijt te raken en dat zorgt er dan ook weer voor dat je minder snel geneigd bent om te gaan snacken.

Gratis proeftraining

Wat je hier leest is een stuk tekst dat wij hebben geschreven om je een beter gevoel te geven hoe je website of webshop eruit komt te zien met tekst. Deze tekst halen wij natuurlijk weg wanneer je jouw definitieve tekst hebt aangeleverd. Tot die tijd laten we dit staan zodat je een beetje een idee hebt hoeveel woorden hier moeten komen.

Elevate Lifestyle uitproberen? Vraag nu vrijblijvend een proeftraining aan!