Stress komt steeds vaker voor in onze samenleving. Veel voorkomende oorzaken zijn werk gerelateerde zaken, probleem in je privé leven of plotselinge situaties zoals het overlijden van een dierbare. Soms komt stress acuut voor als er plotseling iets gebeurd. Maar het kan ook chronisch zijn, in dat geval zijn er situaties in je leven die je eerst moet aanpakken om hier vanaf te komen. Chronische stress kan vaak leiden tot een burn-out.
Bij Elevate Lifestyle proberen we altijd naar het complete plaatje te kijken. Lifestyle staat niet voor niks in ons naam. Ben je goed bezig met voeding en sport maar ervaar je veel stress, dan zal dit je tegenhouden om je doel te behalen. Wij proberen ook aandacht te geven aan dit aspect. Hoe kan stress je sportresultaten beïnvloeden en wat kan je wat betreft sport het beste doen tijdens stressvolle periodes? Wij hebben het voor je uitgezocht.
Invloed van stress
Als je stress ervaart heeft dit veel invloed op je leven, dus ook op je training resultaat. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan over dit onderwerp. Je herstelcapaciteit gaat achteruit op het moment dat je stress hebt. Dit betekend dat je minder snel of goed hersteld van een training. Tijdens stressvolle periodes kan het dus beter zijn om minder intensief te sporten. Train je normaliter 4+ keer per week dan is het slim om je frequentie iets aan te passen. Als je je lichaam blijft uitdagen om net zo hard te trainen als je gewend bent dan kan dit op termijn resulteren in blessures. Op het gebied van energie verbruik zal je lichaam anders reageren zodra je stress ervaart.
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de energie die je gebruikt voor het verteren van eten omlaag zal gaan. Dit proces heet, thermic effect of food (TEF). Je verband dus minder calorieën per maaltijd tijdens een stress volle situatie. Stress zal je doel om af te vallen of aankomen in spiermassa dus verstoren.
Cortisol is een hormoon die een belangrijke rol speelt in onze dagelijks leven. In de ochtend is ons cortisol hoog en na mate de dag volgt daalt deze. Cortisol verhoogd je alertheid waardoor je bij het wakker worden uit bed komt. Bij acute stress momenten komt de cortisol hormoon ook opzetten. Denk hierbij aan een moment dat je heel erg schrikt. Je wordt direct alert en al je zintuigen staan op actief. Op het moment dat je chronisch stress hebt dan is dit proces verstoort. Voor het slapen gaan kan je cortisol bijvoorbeeld hoog zijn waardoor je niet goed kan slapen of helemaal niet kan slapen. In de ochtend kan deze dan juist weer laag zijn waardoor je futloos en met weinig energie wakker wordt. Dit heeft invloed op je herstel capaciteiten.
Op het moment dat je chronisch stress hebt doet dit ook iets met je testosteron hormoon (groeihormoon). Chronische stress verlaagt je testosteron hormoon. Testosteron heb je nodig om te groeien in spiermasse. Heb je de ambitie om meer spieren te kweken zorg er dan voor dat je je stress onder controle hebt.
Naast als deze boven genoemde effecten op je training en voeding, doet stress ook nog iets met je eetlust. Heb je acute stress dan zal je vaak geen eetlust ervaren. Andersom is ook het geval, bij chronische stress ga je vaak ‘comfort food’ opzoeken. Als je in een stress volle periode zit voel je je down, je brein gaat dan opzoek naar iets wat je een geluksgevoel geeft. Endorfine is een stofje wat je een geluksgevoel geeft. In een stressvolle periode maakt je brein al een tijdje geen endorfine aan. Je maakt onder ander endorfine aan wanneer je zoete- of vette producten eet, ook wel bekend als ‘comfort food’. Veel mensen gaan opzoek naar zoete- en vette producten om een goed gevoel te krijgen. Uiteraard is dit ook niet goed als je een doel hebt om af te vallen of aan te komen op een verantwoorde manier.
Sporten met stress
Stress en fysieke doelstellingen gaan dus lastig samen. Daarin tegen is het juist wel belangrijk om te blijven sporten tijdens een stress volle periode. Vaak is het lastig om jezelf naar de gym te trekken omdat je je futloos voelt. Zoek daarom naar een sport of een bewegingsactiviteit die je leuk vindt of je energie geeft.
Hierboven hebben we het gehad over endorfine die je een geluksgevoel geeft. Hierdoor zullen sommige mensen opzoek gaan naar ‘comfort food’. Een effectievere manier om je endorfine levels te verhogen is door te sporten. Endorfine werkt ook als verdovend. Heb je veel pijn dan maakt je lichaam endorfine aan als pijnstiller. Tijdens het trainen maakt je lichaam ook pijnprikkels aan, hierdoor wordt er endorfine aangemaakt. De ‘runners high’ is hier een goed voorbeeld van. Ook na een half uur aan krachttraining zal je je al een stuk beter voelen als daarvoor. Daarom is het verstandig om te gaan sporten tijdens een stressvolle periode. Sporten kan ook meditatief effect hebben.
In het eerste gedeelte van de blog hebben we gehad over een aantal zaken wat er voor zorgt dat het lastig is om je fysieke of kracht doel te behalen tijdens een stress periode. Daarom is het belangrijk om eerst je stress onder controle te krijgen voordat je je vast houdt aan een specifiek doel. Er zijn veel factoren die je van je doel afhouden. Het niet halen van je doel kan ook weer stress opleveren. Dus eerst je stress goed onder controle krijgen en daarna pas nieuwe doelstellingen gaan vast zetten.
Hoe verminder je stress
Stress is iets wat veel mensen ervaren. Dit kan door het werk, privé leven of andere zaken komen. Stress wordt vaak niet herkent en wordt er verder niet naar omgekeken. Uiteindelijk kan het leiden tot een burn-out of zelfs een depressie. Het is dus belangrijk om dit snel te herkennen en hier iets aan te doen. Sporten heeft een goed effect om van je stress af te komen of een ontspannend effect in een druk leven.
Probeer tijdens stressvolle periodes gezond te blijven eten. Dit geeft je energie waardoor je je minder futloos voelt. Door jezelf veel voeding te verbieden, kan je op een later moment ook weer stress geven. Dus maak het jezelf niet te moeilijk.
Doe meer dingen die je energie geven. Vaak staat onze agenda bomvol met verschillende verplichtingen. Kijk eens goed wat je echt energie geeft en wat je juist energie kost. Probeer meer dingen te doen die je meer energie geven. Probeer ook meer te lachen. Lachen maakt endorfine aan en geeft je geluk.
Wij merken dat steeds meer mensen te maken hebben met stress, de ene persoon meer dan een ander. Daarom vinden wij het belangrijk om hier ook aandacht aan te geven. Bij Elevate Lifestyle kijken we naar het totale plaatje. Daarom zijn wij een samenwerking aangegeven met een life coach om onze klanten hier ook in te begeleiden. De life coach geeft 1x per kwartaal een workshop aan onze leden. Ook kunnen de leden een coach gesprek met hem aangaan. De life coach Roy van Klooster werkt zelf met sport, hierin komt automatisch gedrag snel naar voren en dat is van groot belang op iemands mindset. Hij is gespecialiseerd om dit te herkennen en mee aan de slag te gaan. Daarnaast kijken we goed welke trainingen bij jou huidige situatie passen.
Stress is iets wat je serieus moet nemen. Herken het, doet er wat aan en geniet lekker van het leven.