• Persoonlijke begeleiding
 • Snel je sportdoelen behalen
 • Vrijblijvend kennismaken

Dierlijke vs plantaardige eiwitten

Druk leven? Wij hebben de oplossing.

Eiwitten zijn beschikbaar vanuit verschillende voedingsbronnen. Deze voedingsbronnen kunnen plantaardig zijn of afkomstig vanuit dieren.

Alle dierlijke eiwit bronnen worden beschouwd als complete eiwitten. Over het algemeen wordt voedsel afkomstig van dieren, beschouwd als een superieure bron van eiwitten. Dit komt doordat zij beschikken over een complete compositie van essentiële aminozuren met een hoog gehalte van verteerbaarheid (90%) en biobeschikbaarheid.

Dierlijke eiwitten

Dierlijke eiwitten hebben een hogere score in verteerbaarheid dan plantaardige eiwitten. De Correcte Eiwit Verteerbaarheid Aminozuren Score (CEVAS) is een methode om de kwaliteit van eiwitten te evalueren aan de hand van de aminozuren vereisten en het vermogen van het menselijk lichaam het te verteren, wat een betere efficiency in spiergroei suggereert.

Voorbeelden van bronnen voor dierlijke eiwitten zijn:

 • Mager vlees
 • Kip en kalkoen
 • Vis
 • Eieren
 • Melk
 • Yoghurt
 • Kaas

Plantaardige eiwitten

Eiwitten van plantaardige bronnen zijn vaak incompleet omdat zij normaliter 1 of 2 essentiële aminozuren missen. Mensen die een strikt vegetarisch of veganistisch dieet volgen moeten ervoor zorgen dat ze een grote verscheidenheid aan eiwit bronnen kiezen om er zo voor te zorgen ze een goede mix van de essentiële aminozuren binnen krijgen.

Voorbeelden van bronnen voor plantaardige eiwitten zijn:

 • Groenten (linzen, kikkererwten, erwten, sojabonen, bruine bonen, zwarte bonen, kidneybonen)
 • Noten
 • Zaden
 • Soja: soja is een compleet eiwit.

Welk type eiwit is gezonder?

Wanneer je kiest tussen plantaardige of dierlijke eiwitten, is het belangrijk om te bekijken welke andere voedingsstoffen in het voedsel zitten.

Sommige bronnen van dierlijke eiwitten bevatten bijvoorbeeld veel vitamine B12 en heemijzer. Sommige plantaardige producten bevatten niet deze voedingsstoffen. Aan de andere kant bevatten bronnen van plantaardige eiwitten weer antioxidanten, en andere soorten voedingstoffen die je niet in dierlijke eiwitten terug vind.

Dierlijke producten bevatten verzadigde vetten en hebben een hoger cholesterol gehalte dan bronnen van plantaardige eiwitten, waardoor iemand ervoor kan kiezen om dierlijke producten te minimaliseren.

Vezelrijk voedsel is belangrijk voor ons lichaam omdat het ons spijsverteringssysteem verbeterd. Alleen plantaardige producten bevatten vezels.

Eiwitten zorgen voor spierherstel en spiergroei na een uitdagende workout. Veel atleten consumeren whey eiwitten voor de spiergroei. Dit type eiwit is gemakkelijker voor het lichaam om af te breken en te absorberen, waardoor het een voorkeur kan zijn boven andere bronnen zoals vlees, eieren en groenten.

Tot conclusie:

De keuze tussen dierlijke of plantaardige eiwitten wordt bepaald door verschillende factoren die met je gezondheid te maken hebben. Het is altijd beter om te focussen op een gevarieerd dieet, dit zorgt voor een gezonde balans in aminozuren en andere belangrijke voedingstoffen.

Gratis proeftraining

Wat je hier leest is een stuk tekst dat wij hebben geschreven om je een beter gevoel te geven hoe je website of webshop eruit komt te zien met tekst. Deze tekst halen wij natuurlijk weg wanneer je jouw definitieve tekst hebt aangeleverd. Tot die tijd laten we dit staan zodat je een beetje een idee hebt hoeveel woorden hier moeten komen.

Elevate Lifestyle uitproberen? Vraag nu vrijblijvend een proeftraining aan!