• Persoonlijke begeleiding
  • Snel je sportdoelen behalen
  • Vrijblijvend kennismaken

Water hydratatie

Druk leven? Wij hebben de oplossing.

Water is een van de meest essentiële onderdelen voor het menselijke lichaam dat voor een optimale gezondheid zorgt. Goed gehydrateerd zijn heeft veel voordelen. Het reguleert je lichaamstemperatuur. Het helpt je botten en gewrichten soepel te bewegen. Het helpt vitale organen te beschermen en het helpt bij de spijsvertering.

Voor een goede hydratatie moet je dagelijks de juiste hoeveelheid water drinken. Vooral vóór, tijdens en na het sporten. Bijna alle belangrijke onderdelen van je lichaam zijn afhankelijk van water om optimaal te kunnen functioneren en te overleven. Drink voldoende water ter aanvulling van het water wat je dagelijks verliest. Je lichaam verliest water bij normale (beweging) activiteiten. Tijdens een één uur durende training, kan het lichaam veel vocht verliezen, afhankelijk van de intensiteit en de lucht temperatuur.

Als er niet genoeg water in het lichaam aanwezig is om af te kunnen koelen door middel van zweten, dan zal het lichaam in staat van uitdroging komen. Uitdroging vindt plaats wanneer je lichaam meer water verliest dan dat je drinkt. De meest voorkomende oorzaak van vochtverlies is door overmatig zweten.

Mensen dienen voor een constante aanvoer van water te zorgen omdat dit essentieel is voor onze prestaties. Wanneer je lichaam niet genoeg vocht heeft, kan het niet goed werken. Uitdroging leidt tot spiervermoeidheid en verlies van coördinatie. Uitdroging gebeurt wanneer je meer vocht verliest dan dat je drinkt.

Een aantal symptomen van uitdroging zijn: duizeligheid, licht in het hoofd gevoel, misselijkheid, spierkrampen, droge mond en weinig zweten. Het is belangrijk om te drinken voordat uitdroging symptomen kunnen optreden. Een makkelijk manier om te controleren of je voldoende vocht binnen hebt, is het controleren van de kleur van je urine. Als je urine meestal kleurloos of licht geel is, ben je goed gehydrateerd. Als je urine donker geel of oranje gekleurd is, kan dit een teken zijn van uitdroging. Probeer dagelijks minstens 2 tot 3 liter water.

Vochtbalans en het aanvullen

Voor de meeste mensen is water het beste middel om de vochtbalans weer aan te vullen tijdens of na een oefening. Wanneer je op hoge intensiteit oefening uitvoert voor langer dan 60 minuten, overweeg dan het drinken van elektrolyse water of een sport drankje om verloren elektrolyten weer aan te vullen. Waarom sportdrank drinken? Het zorgt ervoor dat je lichaam weer voldoende natrium bezit. Sportdrankjes bieden naast calorieën, kalium en andere voedingsstoffen die energie leveren en helpen je met het herstellen na een intensieve training.

Gratis proeftraining

Wat je hier leest is een stuk tekst dat wij hebben geschreven om je een beter gevoel te geven hoe je website of webshop eruit komt te zien met tekst. Deze tekst halen wij natuurlijk weg wanneer je jouw definitieve tekst hebt aangeleverd. Tot die tijd laten we dit staan zodat je een beetje een idee hebt hoeveel woorden hier moeten komen.

Elevate Lifestyle uitproberen? Vraag nu vrijblijvend een proeftraining aan!