Soms hunker je erg naar eten op een moment dat je emotioneel bent. Als je boos, gestrest of verveeld bent of een probleem hebt, kan eten je troost geven. Troost vinden in eten is heel erg normaal en is een proces wat we emotioneel eten noemen.
Emotioneel eten kan je doelen om af te vallen saboteren en het leidt vaak naar het eten van producten die hoog zijn in calorieën, zoetigheid of juist heel vet voedsel. Heb jij momenten waarop je aan het eten bent omdat je emotioneel bent? En voel je je vervolgens schuldig? Het goede nieuws is dat als je gevoelig bent voor emotioneel eten, je stappen kunt ondernemen om dit onder controle te krijgen en zo aan je doelen kunt werken om af te vallen.
Hoe het humeur-eten gewichtsverlies cyclus werkt?
Dit kunnen een aantal triggers zijn;
-
Relatie problemen
-
Vermoeidheid
-
Financiële zorgen
-
Gezondheidsproblemen
Je emoties kunnen verbonden worden aan je eetgewoontes. Als je emotioneel gestress bent kun je impulsief gaan eten of eetbuien krijgen en vaak gaat dat gepaard met het eten van zoetigheid of vet eten. Je denkt dan niet na over wat je aan het eten bent maar handelt impulsief. Welke emoties zorgen ervoor dat je eetbuien krijgt? Gelukkig is emotioneel eten wel tijdelijk en vaak voel je je na afloop schuldig. Zeker als je goed bezig bent met afvallen en sporten, kun je je erg schuldig voelen. Het is een cyclus. Je emoties zijn de trigger om te gaan snacken en vervolgens voel je je schuldig omdat je gezondigd hebt. Vervolgens voel je je nog slechter en doe je het weer, klinkt dit bekend?
Hoe kun je terug op het juiste pad komen?
Wanneer je negatieve emoties het emotionele eten triggeren kun je proberen om je eetbuien onder controle te krijgen, probeer de volgende tips:
Vermijd honger. Voorkom dat je hongerig bent en doe niet aan een fad dieet wat ervoor zorgt dat je de hele dag hongerig bent. Probeer ook geen dieet waarbij je heel streng op de calorieën moet letten. Eet ook niet elke dag hetzelfde maar probeert gebalanceerd te eten met verschillende soorten natuurlijke producten. Het is mogelijk om af en toe een keer te zondigen, trakteer jezelf één keer in de week of maand op iets lekkers. Het doel is om je eetbuien te verminderen als je emotioneel bent. Als je hongerig bent heeft dit effect op je humeur en kun je gefrustreerd raken en dit kan een trigger zijn om slechte dingen te gaan eten. Probeer het cyclus te doorbreken.
Houd een dagboek bij. Noteer alles wat je eet, hoeveel je eet, wanneer je eet en hoe je je voelt wanneer je eet. Na een tijd kun je wellicht een patroon vinden en de verhoudingen tussen je gevoelens en wat je eet. Als je gevoelig bent voor stress, probeer dan verschillende antistress technieken zoals yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen. Vraag om hulp van een partner of vriend/vriendin. Emotionele steun is erg belangrijk.
Vraag je vrienden of familie om hulp. De kans op succes is groter als je steun hebt van je omgeving. Vertel je vrienden en familie wat je doelen zijn en dat het fijn zou zijn als ze jou daarbij kunnen helpen. Als je geen steun krijgt vanuit je omgeving kun je ook een groep opzoeken zodat zij je kunnen blijven motiveren.
Identificeer of je honger fysiek of emotioneel is. Het is belangrijk om te begrijpen dat er een verschil is tussen fysieke en emotionele honger. Als je een paar uur geleden wat gegeten hebt, maar je hunkert naar iets zoets, probeer dan een gezonde snack te nemen. Geef het tijd en het verlangen naar iets zoets zal weg gaan, grote kans dat je emotioneel honger hebt.
Voorkom dat je verveeld raakt door aan gezonde hobby’s te doen. In plaats van snacken wanneer je verveeld bent, doe iets constructiefs. Het is belangrijk dat je lichaam gewend raakt aan activiteiten die stress verlagen en daardoor het “geluk hormoon” aanmaken.
Voorbeelden zijn:
-
Ga wandelen
-
Ruim je huis op
-
Ga sporten
-
Lees een zelfontwikkeling boek
-
Mediteer
Zorg ervoor dat je geen snacks of zoetigheden in huis hebt. Bereidt gezonde snacks en maaltijden, als je de juiste hoeveelheden binnen krijgt is de kans kleiner dat je een eetbui zult krijgen. Het is normaal om hongerig te zijn tussen de maaltijden door, dat is ok. Eet een gezonde snack zoals fruit, Griekse yoghurt of noten. Dit zal je helpen om vol te blijven.
Conclusie
Leer van je eetbuien, en probeer je niet al te schuldig te voelen als het wel gebeurd. Het is ok om jezelf te vergeven. Leer ervan en ontdek wat je triggers zijn zodat je het de volgende keer kunt voorkomen en focus op de goede dingen die je wel doet.